فهرست مطالب

مجله پژوهش فیزیک ایران
سال بیست و یکم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/24
  • تعداد عناوین: 20
|
  • هاجر جلیلی، باقر اصلی بیکی*، نونا اسکندرزاده صفحات 219-242

    نانوذرات فریت های ‏ اسپینلی از مهم ترین مواد مغناطیسی به شمار می آیند که در دو دهه اخیر استفاده از آنها در حوزه های مختلف به طرز چشمگیری در حال افزایش است. با معرفی و ورود این نانومواد به حوزه پزشکی و مطرح شدن ایده استفاده از آنها در کاربردهای مختلف درمانی و بالینی، محققان زیادی در این زمینه شروع به پژوهش کرده و یافته های جدیدی را ارایه کرده اند. از جمله مهم ترین کاربردها و ایده های استفاده از نانوذرات فریت های ‏ اسپینلی در حوزه پزشکی می توان به افزایش وضوح تصاویر در تصویربرداری تشدید مغناطیسی اشاره کرد. نتایج تحقیقات تجربی روی موجودات زنده نشان می دهد که وارد کردن نانوذرات فریت های ‏ اسپینلی در نزدیکی غدد سرطانی باعث افزایش وضوح تصاویر می شود و تشخیص بیماری ها را آسان تر می کند. گرمادرمانی مغناطیسی یکی دیگر از کاربردهای نانوذرات فریت های ‏ اسپینلی است که در آن عوامل متعددی روی بازده فرایند تاثیر گذار است. این روش هنوز به صورت کاربردی روی انسان گسترش پیدا نکرده و بیشتر به صورت تحقیقاتی و آزمایشگاهی در حال مطالعه است. دارورسانی هدفمند، سومین کاربرد نانوذرات فریت های ‏ اسپینلی در حوزه پزشکی است و یکی از پیشرفته ترین روش های درمانی به شمار می آید. جهت حصول بهترین نتیجه، پارامترهای متعددی در این روش باید در نظر گرفته شود. با توجه به اهمیت موضوع سلامتی و درمان بیماری های صعب العلاج، هدف اصلی این مقاله مروری بر فعالیت های انجام یافته در استفاده از نانوذرات فریت های ‏ اسپینلی در این سه روش است.

    کلیدواژگان: نانوذرات مغناطیسی، فریت های ‏ اسپینلی، کاربردهای پزشکی ‏
  • زهره امجدیان، بندر استین چپ*، زهرا عالمی پور صفحات 243-250

    در این پژوهش، نانوسیم های مغناطیسی آلیاژی آهن-قلع در قالب اکسید آلومینیوم متخلخل آندی به روش الکترو انباشت متناوب ساخته شدند. اثر ولتاژهای متقارن مختلف انباشت (5/32-5/17 ولت) و دمای تابکاری بر روی خواص مغناطیسی و ساختاری نانوسیم های آهن-قلع بررسی شد. خواص مغناطیسی، ریخت شناسی، تعیین میزان عناصر و ساختار بلوری نانوسیم ها به ترتیب توسط دستگاه های AGFM، SEM،  EDX و XRD مطالعه شد. نتایج نشان داد، میدان وادارندگی و نسبت مربعی نانوسیم ها با افزایش ولتاژ انباشت افزایش می یابد و همچنین بلورینگی نانوسیم ها و در نتیجه ناهمسانگردی بلوری آنها‏ افزایش می یابد، اما درصد انباشت قلع نسبت به آهن کاهش می یابد. تابکاری باعث افزایش میدان وادارندگی و نسبت مربعی نانوسیم های تهیه شده در همه ولتاژها می شود که علت آن افزایش ساختار بلوری و ناهمسانگردی بلوری آنها‏ست. بیشترین تغییرات در میدان وادارندگی و نسبت مربعی برای نانوسیم های تهیه شده در ولتاژ 30 ولت به دست آمد.

    کلیدواژگان: نانوسیم، الکتروانباشت، قالب اکسید آلومینیوم، نسبت مربعی، میدان وادارندگی‏
  • فرشته رحیمی* صفحات 251-262

    زیست حسگرهای بر روی بستر سیلیکن متخلخل که بر پایه طیف سنجی تبدیل فوریه تداخل بازتابی کار ‏می کنند، به دلیل عدم استفاده از برچسب مورد توجه ویژه ای قرار گرفته اند. در این روش، نور بر سطح سیلیکن ‏متخلخل تابانیده شده و طرح تداخلی از تمامی پرتوهای بازتاب شده از سطوح، ثبت می شود. بعد از این که سطح ‏سیلیکن متخلخل در معرض آنالیت زیستی قرار گرفت، آنالیت بسته به اندازه اش، بر روی سطح لایه، یا با نفوذ به ‏درون حفر ه ها بر روی دیواره آنها جذب می شود. این پدیده، باعث تغییر به ترتیب در ضریب شکست فصل ‏مشترک سطح سیلیکن متخلخل با محیط پیرامون و ضریب شکست لایه سیلیکن متخلخل می شود. در نتیجه، به ‏ترتیب کاهش در شدت قله تبدیل فوریه طرح تداخلی یا جابه جایی در مکان آن مشاهده می شود که می تواند ‏معیاری برای سنجش های زیستی باشد. در این مقاله، ابتدا پایه های نظری طیف سنجی تبدیل فوریه تداخل بازتابی ‏مورد بحث قرار گرفته است. سپس جزییات تجربی استفاده از این روش بر روی بستر سیلیکن متخلخل اصلاح ‏شده توضیح داده شده است. در نهایت داده های تجربی حاصل از این روش برای تشخیص پروتئین استیوکلسین، ‏قطعه ای از ژن ‏VKORC1‎‏ و باکتری ای-کلای ارایه شده است.

    کلیدواژگان: طیف سنجی تبدیل فوریه تداخل بازتابی، لایه فابری- پرو، سیلیکن متخلخل، زیست حسگر
  • معصومه غلامی اکبرآباد*، محمدرضا قاسمی، علی اصغر شکری، علی رضا گراییلی کرپی، محمد نظری صفحات 263-281

    استفاده از شتابدهنده های الکترواستاتیک الکترونی با انرژی متوسط به دلیل بازدهی بالا و قیمت مناسب در صنعت کاربرد بسیار زیادی دارند. در شتاب دهنده الکترواستاتیک، ستون شتابدهی نقش تقسیم پتانسیل پایانه ولتاژ بالا را دارد به طوری که در یک مسیر مستقیم، باریکه را به صورت گام‏ ای شتاب می دهد. در این مقاله یک ستون شتاب دهی 500 کیلوولت توسط نرم افزار CST Studio Suite طراحی شده است. در این طراحی از تفنگ الکترونی با کاتد مسطح و جریان 50 میلی آمپر استفاده شده است. به منظور استخراج باریکه از تفنگ الکترونی، از دو الکترود فیلتر و الکترود لنز، به ترتیب با ولتاژ 495  و481 کیلوولت و جهت شتاب دهی الکترون،13 الکترود با گام‏ پتانسیل 37 کیلوولت طراحی شده است. برای نگهداری الکترودها و جلوگیری از تخلیه بار الکتریکی بین الکترودها، صفحات عایقی از جنس پیرکس در نظر گرفته شده است. در انتهای ستون شتاب دهی، جریان باریکه 50 میلی آمپر، شعاع کمر باریکه کمتر از 5/0میلی متر، گسیلندگی باریکه 73 نانومتررادیان و پروه انس باریکه 15/0  میکروپرو به دست آمد. ابعاد ستون شتاب دهی و نتایج حاصل از بررسی تغییر شعاع داخلی الکترودها، جابه جایی و انحراف زاویه ای الکترود اول نسبت به محور ستون شتاب دهنده در این مقاله ارایه شده است.

    کلیدواژگان: شتاب دهنده الکترواستاتیک، ستون شتاب دهی، تغییر شعاع الکترود، نرم افزار CST Studio Suite ‏
  • مهران خانصنمی، علی اسفندیار*، حمیدرضا قنبری صفحات 283-291

    پلیمر پلی وینیلیدن فلوراید (PVDF) به دلیل خواص منحصر به فرد شیمیایی، مکانیکی و حرارتی یکی از شناخته شده ترین مواد پلیمری در ساخت انواع غشاهای آلی به منظور فرایند تصفیه آب به شمار می رود. به دلیل حضور عنصر فلویور در ساختار زنجیره ای پلیمر PVDF، این پلیمر بار الکتروستاتیکی سطحی منفی دارد که این خاصیت می تواند سطح پلیمر PVDF را جهت جذب انواع مولکول های رنگدانه ای کاتیونی رودامین بی (RB) و متیلن بلو (MB) مناسب کند. حضور صفحات دو بعدی اکسید گرافن (GO) با بار الکتروستاتیکی منفی در چهارچوب پلیمر PVDF می تواند فرایند جذب رنگدانه ها بر روی سطح غشاهای ترکیبی PVDF/GO (PGO) را به دلیل افزایش بار الکتروستاتیکی سطحی منفی بهبود دهد. در این پژوهش به نحوه ساخت غشاهای ترکیبی PGO، مشخصه یابی های میکروسکوپ الکترونی و نیروی اتمی، طیف سنجی رامان و پراش پرتو ایکس که موید حضور موثر صفحات GO در چهارچوب پلیمر PVDF است، پرداخته خواهد شد. همچنین سازوکار و ارایه مدل فرایند جذب فیزیکی رنگدانه ها بر روی غشاهای ساخته شده بررسی می شود.

    کلیدواژگان: غشاهای ترکیبی PGO، تصفیه آب، اثرات بار سطحی، برهمکنش های الکتروستانیکی
  • صدیقه سجادیان*، مهشاد رشیدی صفحات 293-300

    یکی از مزیت های رصدهای ریزهمگرایی گرانشی، آشکارسازی لکه های ستاره ای است. هدف ما در این مقاله بررسی اثر اختلال ناشی از لکه بر روی منحنی نوری رویدادهای ریزهمگرایی گرانشی است. برای این کار ابتدا یک فرمول بندی مناسب در نظر گرفتیم که لکه را بر روی سطح ستاره شبیه سازی کردیم. یکی از اثرهای لکه بر روی منحنی نوری ستاره، کاهش موضعی ضریب تقویت نور است (زمانی که عدسی از روی لکه عبور می کند) و این کاهش در ضریب تقویت نور باعث می شود منحنی نوری نسبت به زمان کمترین فاصله تقارن نداشته باشد. لکه هایی که پس از تصویر شدن در مرکز ستاره چشمه واقع می شوند، اثر اختلال طولانی تر و بزرگ‎تری نسبت به لکه های مشابه که در لبه ستاره قرار می گیرند ایجاد می کنند. در رویدادهای ریزهمگرایی گرانشی دوتایی با گذر سوزان اختلال نسبی ایجاد شده در بیش از 40 درصد رویدادهای شبیه سازی شده، بیش از 1/50 درصد بود. البته این کسر در رویدادهای همگرایی گرانشی تکی بیشتر است.

    کلیدواژگان: ریزهمگرایی گرانشی، لکه های ستاره ای، روش عددی‏ ‏
  • حسین داودی یگانه* صفحات 301-306

    الگوی جینز- کامینگز یک الگوی بسیار کارآمد برای توصیف اندرکنش نور و ماده و همچنین اندرکنش مدهای بوزونی با یک سیستم دو ترازه (کیوبیت) است . این الگو کاربرد های زیادی در زمینه اپتیک کوانتومی و محاسبات کوانتومی دارد. ما برای شبیه سازی دینامیک این الگو از یک الگوریتم ترکیبی کوانتومی- کلاسیکی که در آن به طور همزمان کامپیوتر کوانتومی و کلاسیکی به کار می رود، استفاده می کنیم. آماده سازی حالت کوانتومی پارامتری و اندازه گیری کوانتومی در کامپیوتر کوانتومی انجام می شود و بهینه سازی پارامترها در کامپیوتر کلاسیکی صورت می گیرد.  برای به کارگیری الگوریتم های ترکیبی کوانتومی- کلاسیکی از کامپیوتر کوانتومی مقیاس- متوسط نوفه ای استفاده می شود. برای شبیه سازی دینامیک الگوی جینز کامینگز ابتدا هامیلتونی این الگو را به شکل کیوبیتی نوشته و  سپس یک حالت پارامتری در نظر می گیریم و با استفاده از چارچوب الگوریتم دینامیک آن را شبیه سازی می کنیم. ما احتمال گذار و اشغال شدگی را برای این الگو به دست می آوریم که نتایج حاصل از الگوریتم سازگاری بسیار بالایی با جواب های دقیق دارد.

    کلیدواژگان: الگوی جینز- کامینگز، دینامیک کوانتومی، الگوریتم ترکیبی کوانتومی- کلاسیکی‏ ‏
  • ابوالفضل جعفری* صفحات 307-315

    در چارچوب مکانیک کوانتومی و بر پایه هندسه ناجابه جایی در فضا- زمان مینکوفسکی، رابطه ناجابه جایی مختصات را به فضا- زمانی غیر از فضا- زمان مینکوفسکی تعمیم می دهیم. در این مقاله، با استناد به اختیار در وارد کردن عملگر واحد در حوزه کوانتومی، از عملگر انتقال بهره برده و از آن عملگر ستاره ی وایل- مویال را استخراج می کنیم. سپس این عملگر را برای یک فضا- زمان عموی تر گسترش می دهیم و با استفاده از تعمیم یافته عملگر ستاره وایل- مویال و اعمال آن بین مختصات تا مرتبه اول از پارامتر انتقال، رابه ناجابه جایی هندسی را در یک خمینه عمومی پیدا می کنیم. از اصلی ترین مفاهیم استفاده شده در این مقاله، هم ارزی موضعی خمینه شبه ریمانی با فضا- زمان مینکوفسکی است.

    کلیدواژگان: ناجابه جایی هندسی، مکانیک کوانتومی، عملگر انتقال، ضرب ستاره وایل- مویال، هم ارزی موضعی
  • دانیال پاپی، سید محمدصادق موحد* صفحات 317-334

    در این مقاله با تکیه بر خوشه یابی در شبکه های پیچیده که می تواند ویژگی های بزرگ مقیاس شبکه را تعیین کند، به مطالعه 48 بازار مالی در سراسر دنیا می پردازیم. برای این منظور روش بیشینه سازی پیمانگی را برای شبکه های جهت دار و وزن دار توسعه می دهیم. با کمک معیار همبستگی خطی، ماتریس مجاورت را تشکیل داده و با استفاده از نظریه ماتریس های تصادفی فضای ویژه مقداری ماتریس خود را به دو بخش نامربوط و مربوط تقسیم بندی می کنیم. با در نظرگرفتن پنجره زمانی و تحول آن در طول سری های زمانی، نتایج ما نشان می دهد که در حوالی بحران های مالی، خوشه هایی که غالبا تحت تاثیر ویژگی های جغرافیایی است، تشکیل می شوند و از منظر شبکه های پیچیده، کاتوره ای ترین رفتار خود را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: فیزیک اقتصاد، شبکه پیچیده، خوشه یابی، بیشینه سازی پیمانگی، نظریه ماتریس های تصادفی
  • رضا شکوری*، الهه نحوی فرد، صادق میری، نگین طالبانی صفحات 335-341

    در این مقاله لایه نازک ZrO2با استفاده از روش کند و پاش‏ مغناطیسی RF روی زیرلایه از جنس شیشه رشد داده شدند. در سه آزمایش جداگانه، سه نمونه لایه ZrO2در دماهای متفاوت تهیه شدند. سه دمای 25 درجه سانتی گراد (دمای آزمایشگاه)، دمای 150 درجه سانتی گراد و دمای 250 درجه سانتی گراد  به ترتیب برای سه نمونه انتخاب شدند. به جز دما پارامترهای دیگر نظیر فشار، آهنگ رشد لایه، فاصله زیرلایه تا هدف و بازه زمانی لایه نشانی برای هر سه نمونه یکسان بودند. خصوصیات اپتیکی و ریخت شناسی نمونه ها مورد بررسی قرار گرفتند. ریخت شناسی‏ نمونه ها به وسیله تصاویر میکروسکوپ نیروی اتمی  AFM و میزان شدت عبور نور با استفاده ازدستگاه طیف سنج نوری انجام گرفت. همچنین ثابت های اپتیکی لایه ها با استفاده از طیف عبور آنها محاسبه شدند. نتایج به دست آمده نشان می دهند اثر دما به خصوص بر ویژگی های اپتیکی  لایه ها مشهود است. با افزایش دما از دمای محیط آزمایشگاه تا دمای250 درجه سانتی گراد،  ضریب شکست از  تا  تغییر می کند. افزون بر این، افزایش دما باعث افزایش جذب لایه می شود ریخت شناسی لایه ها نیز با دما به طور نسبتا محسوسی تغییر می کنند. متوسط زبری هر سه نمونه کمتر از نیم نانومتر است.

    کلیدواژگان: لایه نازک زیرکونیم دی اکسید، کند و پاش مغناطیسی، ریخت شناسی‏ لایه، ویژگی های اپتیکی ‏
  • حافظ نیکبخت کشکولی، عباس اسدی*، پرویز بروجردیان صفحات 343-354

    در این مقاله، نانوژنراتور کانتیلور تک لایه پیزوالکتریک با توانایی تولید ولتاژ خروجی بالا در پاسخ به ارتعاش مکانیکی با استفاده از روش المان محدود به صورت 3 بعدی شبیه سازی شد. برای لایه فعال پیزوالکتریک در این نانوژنراتور، مواد پروسکایت PZT، PMN-PT و 3MAPbI به کار برده شد. همچنین با الکترودگذاری اینتردیجیتال برای بهره گیری از ضریب پیزوالکتریک طولی 33d در حین ارتعاش خمشی، سازه نانوژنراتور استفاده شده است. این نانوژنراتور متشکل از بستر منعطف پلیمر PET، یک لایه پیزوالکتریک بر روی آن و الکترود طلا است که در ادامه با پلیمر اپوکسی 8  SU-کپسوله شده است. به منظور صحت سنجی روش حل نرم افزاری نانوژنراتور، نتایج شبیه سازی حاضر با دو پژوهش تجربی مقایسه و سپس همگرایی نتایج ولتاژ خروجی با تغییر ابعاد المان بندی شبکه بررسی شد. قطبی شدگی به وسیله اعمال ولتاژ بالا به صفحه پیزوالکتریک از طریق الکترودها، توزیع پتانسیل الکتریکی در لایه پیزوالکتریک بعد از اعمال تنش مکانیکی، ولتاژ و توان الکتریکی خروجی در بسامد‏ ارتعاشی و رفتار وابسته به شتاب (g2-25/0) در پاسخ به بسامد‏ تشدید‏ ارتعاشی شبیه سازی شد. بسامد‏ تشدید‏ محاسبه شده برای سه ماده پیزوالکتریک پروسکایت PZT، PMN-PT و 3MAPbIبه ترتیب 549 ، 5/560 و 631 هرتز به دست آمد. نتایج محاسبات در این سیستم نشان داد که ماده پیزوالکتریک PZT با الکترودگذاری اینتردیجیتال، بهترین عملکرد نسبت به سایر مواد پیزوالکتریک در پاسخ بسامد‏ی زیر کیلوهرتز برای برداشت انرژی ارتعاشی محیط را دارد.

    کلیدواژگان: نانوژنراتور پیزوالکتریک پروسکایت، الکترودگذاری اینتردیجیتال، توان الکتریکی بالا، شبیه سازی الکترومکانیکی المان محدود، پاسخ ارتعاشی ‏
  • علی عرب خراسانی*، اسماعیل ساعی ور ایرانی زاد، امیر بیات صفحات 355-363

    طراحی و مهندسی فضای داخلی و پیکربندی مواد مورد استفاده در فوتوآند، نقش کلیدی در عملکرد فوتوولتاییک سلول های خورشیدی رنگدانه ای دارد. در این تحقیق فوتوآند سلول خورشیدی رنگدانه ای با استفاده از نانو ذرات TiO2، ZnO و SnO2 به طور جداگانه با روش دکتر بلید بر روی سطح زیرلایه شفاف رسانا ساخته و توسط رنگدانه N719 حساس سازی شدند. به دلیل این که رنگدانه نقش جذب فوتون ها را بر عهده دارد، لذا فوتوآند اکسید های مختلف در مدت زمان های مختلفی درون محلول رنگدانه  N719قرار گرفتند. با استفاده از تحلیل منحنی جریان- ولتاژ، پارامترهای بازده، ولتاژ مدار باز، چگالی جریان مدار کوتاه و پرشدگی سلول برای نمونه های ساخته شده محاسبه شد. نتایج مشخصه یابی جریان - ولتاژ نشان می دهند که بهترین مدت زمان قرارگیری فوتوآند درون محلول رنگدانه N719 برای لایه TiO2 و SnO2 20 ساعت و برای لایه ZnO بهینه زمان 1 ساعت است.

    کلیدواژگان: سلول خورشیدی، دی اکسید تیتانیوم، اکسید روی، دی اکسید قلع، زمان حساس سازی
  • لاله معمارزاده* صفحات 365-376

    در اینجا ما به مطالعه انتقال برانگیختگی در زنجیره ای با سه اسپین و در حضور نوفه می پردازیم. برای ارایه مدل برای نوفه، فرض می کنیم هر کیوبیت زنجیره با محیط بوزونی مستقلی برهمکنش می کند و دینامیک کل زنجیره از نوع مارکوفی است. با استفاده از دو رویکرد سراسری و موضعی معادله دینامیکی را به دست می آوریم و با مقایسه نتایج دو رویکرد علاوه بر این که در مورد اثر نوفه بر انتقال برانگیختگی بحث می کنیم، نشان می دهیم رویکرد موضعی حدی از رویکرد سراسری نیست.

    کلیدواژگان: سیستم های کوانتمی باز، انتقال در زنجیره اسپینی
  • شیرین حاجیان، مهدی رنجبر*، هادی سلامتی صفحات 377-390

    در این مقاله لایه های نازک اکسید تنگستن آلایش یافته با پالادیم ساخته شدند. برای این منظور سل تنگستیک اسید ایجاد شده به روش کودو و با نسبت های مختلف مولی پالادیم کلراید آلایش داده شده و سپس به روش غوطه وری سل-ژل بر روی زیر لایه های شیشه ای رسانای شفاف، لایه نشانی شدند. تاثیر آلایش بر ریخت شناسی و خواص اپتیکی و همچنین مشخصه الکتروکرومیک به کمک تکنیک های تصویربرداری میکروسکوب الکترونی روبشی، اسپکتروسکوپی UV-Vis و ولتامتری چرخه ای (CV) و همچنین چیدمان اپتیکی ثبت طیف عبور  در طول موج 632 نانومتر، بررسی شدند. SEM نشان داد لایه هایی با ضخامت بین 450 تا 500 نانومتر با سطوح صاف و هموار به دست آمد ه اند. همچنین لایه ها شفافیت بالای 85 درصد داشتند که با افزایش پالادیم گاف اپتیکی کاهش می یابد. نتایج ولتامتری نشان داد که، حضور پالادیم باعث کاهش پتانسیل کاتدی، افزایش پایداری شیمیایی لایه های نازک تنگستن اکسید و درنتیجه باعث ثبات عملکرد الکتروکرومیکی و این لایه ها می شود. در نهایت پاسخ زمانی فرایند الکتروکرومیک اندازه گیری شد و بازده الکتروشیمیایی مربوطه به دست آمد.

    کلیدواژگان: پالادیم، اکسید تنگستن، سل ژل، الکتروکرومیک، SEM
  • آروین روان پاک* صفحات 391-399

    در این مقاله شاخه نرمال مدل کیهان شناسی شامه ای DGP را در حضور یک میدان نرده ای‏ بر روی شامه به عنوان مولفه انرژی تاریک درنظرمی گیریم. با استفاده از روش سیستم دینامیکی، به تحلیل ویژگی های پایداری سیستم می پردازیم. خواهیم دید که یکی از متغیرهای جدید تعریف شده، λ، که به تابع پتانسیل میدان نرده ای‏ وابسته است نقش بسزایی در تحول عالم دارد. بر این اساس بحث را به دو قسمت λی ثابت و متغیر تقسیم می کنیم. با تقریب خوبی تمام نقاط بحرانی حاصل در حالت λی ثابت را به عنوان نقاط بحرانی لحظه ای در حالت λی متغیر در نظر می گیریم. به بررسی دو تابع پتانسیل میدان نرده ای‏ خاص می پردازیم: پتانسیل نمایی دوگانه و پتانسیل توانی وارون. تحول سیستم را در هر دو حالت مطالعه و درباره سرنوشت عالم بحث می کنیم. ملاحظه می کنیم که تابع پتانسیل توانی وارون، به خوبی با عالم کنونی در توافق است ولی تابع پتانسیل نمایی دوگانه می تواند آینده ای متفاوت برای عالم پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: سیستم دینامیکی، کیهان شناسی شامه ای دی.جی.پی، پتانسیل میدان نرده ای
  • شهلا محمودی*، محمدصادق اخوندی خضر اباد، علی اصغر شکری صفحات 401-407

    در این مقاله روشی جدید در طراحی و مدل سازی آشکارساز فرو قرمز HgCdTe ارایه شده است. در این روش پس از بررسی دقیق خواص مکانیکی، نوری، الکترونیکی نیمه رسانای HgCdTe وحل معادلات فوتورسانا، برنامه نرم افزاری معادلات نوشته می شود و پارامترهای کلیدی نظیرطول موج، ضخامت، میزان آلایش، با حدس اولیه، چرخش مقادیر آنها و تکرار چرخش وکارایی آشکارساز بهینه شده است. مدل سازی آشکارساز فوتورسانا در دمای 300K ودر ناحیه طیفی6-2 میکرومتر صورت گرفته و بر اساس نتایج به دست آمده بیشینه آشکارسازی ویژه آن 3×109 cmHz1/2W-1 در طول موج 77/5 میکرومتر به دست آمده است.

    کلیدواژگان: نیمه رسانای باند گپ باریک، HgCdTe، فوتورسانا، آشکارساز فروقرمز، آشکارسازی ویژه
  • امین رضایی اکبریه*، نسرین اقبالی قاضیجهانی، سبحان کاظم پور صفحات 409-414

    در این مقاله، نظریه اصلاح شده گرانش را مورد بررسی قرار دادیم که در آن  و  به ترتیب نشان دهنده نرده ای- پیچش و رد تانسور انرژی- تکانه است. سپس با مطالعه کیهان شناسی این مدل نشان دادیم که مدل گرانش همخوانی خوبی با مشاهدات انجام شده دارد. نوع تابعیت  را می توان با توجه به عوامل گوناگون تعیین کرد. مهم ترین انگیزه برای تعیین تابعیت  این است که لاگرانژی مدل از یک تقارن پیوسته نودری تبعیت کند. بنابراین، با توجه به رهیافت نودر، سعی کردیم که تابعیت  را مشخص کنیم. همچنین مدل پیشنهاد شده باید به لحاظ پدیده شناسی، رفتار سازگاری با مشاهدات داشته باشد. بنابراین، پیش بینی های مدل مطرح شده را با محدودیت های مشاهداتی مقایسه کردیم که می توان به تابش پس زمینه کیهانی و نمودار هابل به عنوان مثال اشاره کرد.  در این مقاله، مدل گرانش  را در فضا زمان FRW مورد بررسی قرار دادیم. بنابراین، لاگرانژی موثر را با متغیر های مستقل، عامل مقیاس ، نرده ای‏ پیچش و رد تانسور انرژی- تکانه  به دست آوردیم. بعد از اعمال تقارن نودر به لاگرانژی ، توانستیم شکل مناسبی برای تابع  را مطرح کنیم.  در ادامه، کمیت پایسته نودری را برای این مدل به دست آوردیم.

    کلیدواژگان: کیهان شناسی، گرانش اصلاح شده، نرده ای‏- پیچش، گرانش دورهمسان
  • نیما خسروی*، عبدالعلی بنی هاشمی صفحات 415-419

    در این مقاله ما نوع خاصی از برهمکنش میان ماده و انرژی تاریک را بررسی می کنیم که در آن انرژی تاریک اولیه بروز پیدا می کند. این مدل برای اولین بار است که مطرح می شود و از این نظر خاص است که برخلاف مدل ما، مدل های مرسوم برهمکنش میان ماده و انرژی تاریک در کیهان اخیر تاثیر می گذارند. هرچند به نظر می رسد این مدل بایستی به رفع تنش هابل کمک کند، اما برازش پارامترهای آزاد مدل ما با داده های تابش زمینه کیهانی، ثابت هابل  را نشان می دهد که با اندازه گیری های موضعی و مستقل از مدل در تعارض است. در مورد علت این مسئله بحث می کنیم.

    کلیدواژگان: انرژی تاریک اولیه، ‏اندر کنش انرژی و ماده تاریک، تنش هابل ‏
  • مطهره طالبی*، احسان صادقی، مصطفی زاهدی فر صفحات 421-428

    در این تحقیق رفتار ترمولومینسانس دزسنج کلرید پتاسیم با ناخالصی دیسپرسیوم (KCl:Dy) مطالعه شد. به منظور بررسی ریخت شناسی‏ اندازه و شکل ذرات ساخته شده از دستگاه پراکندگی پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) استفاده شد. کلرید پتاسیم با درصدهای مختلف ناخالصی دیسپرسیوم به روش همرسوبی ساخته شد و بهترین پاسخ ترمولومینسانس نسبت به پرتوهای گاما در 5/0 مول درصد تعیین شد. با استفاده از برنامه شبیه ساز کامپیوتری مبتنی بر سینتیک مرتبه عام، منحنی درخشش ترمولومینسانس و پارامترهای سینتیک مربوطه محاسبه شد. منحنی درخشش ترمولومینسانس این بلور دو قله در دماهای 393 و 415 کلوین دارد. دیگر خواص دزسنجی‏ از قبیل محوشدگی و ناحیه خطی پاسخ دز نیز مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: ترمولومینسانس، کلرید پتاسیم، همرسوبی، دیسپرسیوم، TLD
  • امیر حیاتی* صفحات 429-434

    در ترانزیستورهای اثر میدانی ضخامت گیت دی الکتریک اکسید سیلیکون 1 تا 2 نانومتر است. بنابراین کاهش ضخامت گیت به 1 نانومتر برای تولیدات آتی، سبب افزایش جریان تونلی و نشتی می شود. یکی از گزینه های مطلوب به عنوان گیت دی الکتریک،  نانو کامپوزیت های هیبریدی هستند که ثابت دی الکتریک بالا و گاف نواری پهنی داشته و در تماس با زیرلایه یا بستر سیلیکونی تعادل حرارتی دارند. در کار حاضر، نمونه های هیبریدیNiO/PVC با غلظت های مختلف ماده آلی را به عنوان یک ماده دی الکتریک مناسب به روش سل ژل سنتز کرده و تلاش کردیم به کمک تکنیک تجربی تحلیل حرارتی و مشتق آن، کاهش وزن نمونه ها را در مقابل حرارت بررسی کنیم. برای اندازه گیری تحرک پذیری، ثابت دی الکتریک و رسانندگی نمونه های مزبور در دماهای بازپخت مختلف با دستگاه A132GPS، از محاسبه انرژی فعال سازی در نمودار لگاریتمی رسانندگی برحسب عکس دما استفاده کردیم. نتایج به دست آمده نشان می دهند که نمونه NiO/PVC:2 به جهت دارا بودن ثابت دی الکتریک بالاتر جریان نشتی کمتری دارد. رفتار همه نمونه ها نسبت به افزایش دما تا دماهای 400 کلوین تقریبا یکسان است. تفاوت میان نمونه ها در دماهای بالاتر بروز می کند، به صورتی که  نمونه NiO/PVC:2  در دماهای بالای 400 کلوین تحرک پذیری بالاتری دارند.

    کلیدواژگان: نانوترانزیستور ماسفت، گیت دی الکتریک، نانوکامپوزیت هیبریدیNiO:PVC، روش سل ژل
|
  • H .Jalili, B .Aslibeiki *, N .Eskandarzadeh Pages 219-242

    Spinel ferrites nanoparticles are among the most important magnetic materials and their applications in ‎different areas have increased significantly in the last two decades. The idea of using ferrites ‎nanoparticles in medical applications, caused attraction of attention of researchers in worldwide to this field ‎and increase number of studies on the subject. The increase of the magnetic resonance imaging (MRI) contrast is one ‎of the most important medical applications of spinel ferrite nanoparticles. The imaging results of ‎live organisms show that the spinel ferrite nanoparticles can increase the contrast of images of ‎cancerous cells and therefore help tumors diagnosis. Magnetic hyperthermia is another ‎application of spinel ferrite nanoparticles, in which several factors affect the specific adsorption ‎rate and efficiency of the method. However, this method has not yet been applied to human kind, ‎and it is being studied in laboratories on animals like mouse etc. Targeted drug delivery is the ‎third application of spinel ferrite nanoparticles in the field of medicine. This method is one of the ‎most advanced treatment routes. In this method, several parameters must be considered to ‎achieve the best results. Considering the importance of health and treatment, the main purpose of ‎this review is to give the latest results of studies on the three mentioned methods on using the ‎spinel ferrite nanoparticles for medical purposes‎.

    Keywords: magnetic nanoparticles, spinel ferrites, medical applications
  • Z. Amjadian, B .Astinchap *, Z .Alemipour Pages 243-250

    In this research, the Fe-Sn alloy nanowires were made by AC electrodeposition method in anodic ‎aluminum oxide (AAO). The effect of different symmetrical voltages of electrodeposition (17.5-32.5 V) ‎and annealing temperature on magnetic and structural properties of Fe-Sn nanowires were investigated. ‎The magnetic properties, morphology, element composition of materials and crystal structure of the ‎nanowires were studied by AGFM, SEM, EDX and XRD, respectively. The results showed that, coercivity ‎field (Hc) and square ratio (Sq) increases by increasing deposition voltage and also, crystallinity of the ‎nanowires and resulting their crystalline magnetic anisotropy increased, but deposition percentage of Sn ‎to Fe reduced. The Hc and Sq of prepared nanowires were increased by annealing due to increases in their ‎crystalline structure and crystalline magnetic anisotropy. The most variation in Hc and Sq were achieved ‎for prepared nanowires at 30 V.‎

    Keywords: nanowire, electrodeposition, aluminum oxide template, square ratio, coercivity field
  • F .Rahimi * Pages 251-262

    Porous silicon (PSi) biosensor based on reflectometric interference Fourier transform spectroscopy ‎‎(RIFTS) has received a lot of attention due to its applicability as a label-free biosensor. In this ‎approach, light is illuminated on the surface of a PSi layer and the interference pattern of all reflected ‎beams from all interfaces is recorded. After exposing the PSi surface to bioanalyte, depending on ‎analyte's size, it absorbs on the surface of PSi layer or penetrates to the pores and absorbs on the wall of ‎the pores. This phenomenon causes variation in the refractive index of the interface of PSi/environment ‎or in the refractive index of the layer respectively. As a consequence, decrease in peak intensity or shift ‎in the peak position of fast Fourier transform of the interference pattern is observable, which can then ‎be used as a key parameter for biosensing applications. In this work, theoretical foundations of RIFTS ‎method were discussed. Then the experimental details of using this method for biosensing applications ‎on modified porous silicon were described. Finally, experimental data for diagnosis of Osteocalcin ‎protein, a piece of VKORC1 gen and Escherichia coli bacteria by RIFTS methods were illustrated.‎

    Keywords: reflectometric interference Fourier transform spectroscopy, Fabry–Perot layer, porous silicon, ‎biosensors‎‎
  • M. Gholami Akbarabad *, M. R. Ghasemi, A. Shokri, A. Grayli, M. Nazari Pages 263-281

    Due to their high efficiency and low ‎cost, electrostatic electron accelerators with a moderate energy,  are used in the industry. In an electrostatic accelerator, the acceleration tube plays the role of dividing ‎the potential of the high-voltage terminal so that it accelerates the beam incrementally in a straight line. In this ‎paper, an acceleration tube for a Dynamitron accelerator with a voltage of 500 kV is designed by CST Studio ‎Suite software. In this design, an electron gun with flat cathode, and a current of 50 mA was used.  In order to ‎extract the beam from the electron gun, two filters are used: electrodes and the lens electrode, with voltages of 495 and ‎‎481 kV, respectively; besides for electron acceleration, 13 electrodes with a potential step of 37 kV have been ‎designed. To hold the electrodes and prevent electrical discharges between the electrodes, insulating ‎sheets made of Pyrex are used. At the end of the acceleration tube, a 50mA beam current, a waist radius of less than 0.5 ‎mm, a 73nm radian emittance, and a 0.15μperv beam were obtained. The dimensions of the acceleration tube ‎and the results of investigating the change in the radius of the electrodes, the displacement and deviation of ‎the angles of the first electrode relative to the axis of the acceleration tube are presented in this paper‎.‎

    Keywords: electrostatic ‎‏ ‏accelerator, acceleration‏ ‏‎ tube, electrode radius change, CST Studio Suite software
  • M .Khansanami, A .Esfandiar *, H .R. Ghanbari Pages 283-291

    Polyvinylidene fluoride (PVDF) is one of the well-known polymers in different types of ‎membranes for water treatment applications, because of its unique chemical, mechanical and ‎thermal properties. Because of the presence of fluorine groups in polymer chain, the PVDF has ‎a negative electrostatic surface charge that makes the PVDF a suitable adsorbing material for ‎cationic dyes such as Rhodamine B (RB) and Methylene Blue (MB). The presence of two-‎dimensional graphene oxide sheets with negative electrostatic surface charge in the PVDF ‎matrix, can improve the adsorption of the dyes on PVDF/graphene oxide (PGO) composite ‎membranes due to increasing of negative electrostatic charge. In this study, we aimed to ‎explore synthesis and characterization of the PGO composite membranes by Scanning Electron ‎Microscopy (SEM), Atomic Force Microscopy (AFM), Raman spectroscopy, X-Ray diffraction ‎‎(XRD), to confirm the effective presence of the GO sheets in PVDF matrix.  In continue, the ‎mechanisms of physical adsorption of the dyes on PGO membranes have been investigated‎‎.‎

    Keywords: PGO composite membranes, water treatment, effects of surface charge, electrostatic ‎interactions
  • S. Sajadian *, M. Rashidi Pages 293-300

    One of the advantages of observations of gravitational microlensing is stellar spots detection.  Our aim ‎in this paper is to study and characterize the perturbations due to stellar spots on the microlensing ‎light curves. Considering a suitable formalism for the stellar spots, we simulate the microlensing of ‎spotted source stars. One of the effects of a spot on stellar light curve is the local demagnification (where ‎the lens is crossing the stellar spot) and it causes asymmetric perturbations on the light curve. The ‎spots that locate at the source center after projection make larger and deeper perturbations than the ‎spots locate the stellar limbs. In caustic crossing binary microlensing events, the typical-size spot-‎induced perturbations mostly make (more than 40‏‎ percent) the relative deviations larger than ‎‏5‏‎. This ‎fraction is bigger for single lensing events‎‎‎.‎

    Keywords: gravitational microlensing, stellar spots, numerical approach
  • H. Davoodi Yeganeh * Pages 301-306

    The Jaynes-Cummings model is the canonical model for atom-light interactions, describing ‎a single confined bosonic mode interacting with a two-level system (qubit). This is ‎sufficient to describe a wide range of phenomena in quantum optics and quantum ‎computing. We simulate the dynamics of this model using the hybrid quantum-classical ‎algorithm (HQCA) consisting of quantum and classical computers. The parametric quantum ‎state preparations and quantum measurements are performed on the quantum computer ‎and parameters optimization employ on the classic computer. For implement of hybrid ‎quantum-classical algorithms, the Noisy Intermediate Scale Quantum (NISQ) computer is ‎used. In Noisy Intermediate Scale Quantum computers, we don’t need to error correction.  ‎For this purpose, we transform Hamiltonian to qubit form and using an algorithm to obtain ‎the dynamic of the Jaynes-Cummings model. We obtain occupation probability and ‎transition probability in the Jaynes-Cummings model using the hybrid quantum-classical ‎algorithm. The output of the algorithm is compatible with the exact calculation‎‎‎‎.‎

    Keywords: Jaynes-Cummings model, quantum dynamics, hybrid quantum-classical algorithm
  • A. Jafari * Pages 307-315

    In the framework of quantum mechanics and based on the non-commutativity between the ‎coordinates in Minkowski space-time, we generalize the geometric non-commutative relation ‎to a space-time other than Minkowski. Using the authority of inserting the unit operator, we ‎exploit the translation operator to derive the Wyle-Moyal star product operator. Up to the first ‎order of translation parameters and by employing the Wyle-Moyal star operator, we find the ‎modified non-commutativity of coordinates relation in terms of geometric structure. The basic ‎premise of this article is that pseudo-Riemannian local homomorphic with Minkowski space-‎time‎‎ are equivalent.

    Keywords: non-commutativity geometry, quantum mechanics, translation operator, Wyle – Moyal star product, ‎locally homomorphism
  • D .Papi, S .M .S. Movahed * Pages 317-334

    In this paper, relying on the clustering of complex networks that can determine large scale features of ‎the network, we study 48 financial markets across the world. To this end, we develop a modularity ‎maximization method for directed and weighted networks. According to the linear correlation measure, ‎we construct the adjacency matrix, and by using the theory of random matrices, we divide the space of ‎eigenvalues of our matrix into two irrelevant and relevant fragments. By considering the temporal ‎window and its evolution over time series, our results demonstrate that in the vicinity of so-called ‎financial crisis clusters, which are often affected by geographical characteristics, are formed and from the ‎perspective of complex networks, they show more random behavior‎.‎‎

    Keywords: econophysics, complex network, ‎‏ ‏clustering, modularity maximization, Random matrix theory
  • R. Shakouri *, E. Nahvifard, S. Miri, N .Talebani Pages 335-341

    In this paper, ZrO2 thin films were grown on glass substrates using RF magnetic sputtering method. In ‎three separate experiments, three samples of ZrO2 film were prepared at various temperatures. Three ‎temperatures of  25 ̊C (laboratory temperature), 150 ̊C and 250 ̊C were selected for three samples, respectively. Except for temperature, other parameters ‎such as pressure, film growth rate, substrate to target distance and deposition time were the same for all ‎three samples. Optical properties and morphology of the samples were investigated. The morphology of ‎the samples was determined by atomic force microscopy (AFM) images and the ‎transmittance was measured using optical spectroscopy. The optical constants of the films were also ‎calculated using their spectrum. The results show that the effect of temperature is especially evident on ‎the optical properties of the films. As the temperature increases from the ambient temperature to ‎‎250 ̊C, the refractive index changes from n = 2.11 to n = 2.18. Moreover, increasing the ‎temperature, causes the absorption of the layer to increase. The morphology of the films also changes slightly ‎by changing temperature. The average roughness of all three samples is less than half a nanometer.‎.‎‎

    Keywords: thin film ZrO2, sputtering, morphology film, Optical properties
  • H .Nikbakht Kashkooli, A. Assadi *, P. Boroojerdian Pages 343-354

    This paper addresses a unimorph cantilevered piezoelectric nanogenerator having high ‎output power through vibrational energy harvesting that is simulated using finite element ‎method (FEM). The simulations are done for three types of perovskite piezoelectric ‎materials including PZT, PMN-PT and MAPbI3. The interdigitated electrodes were ‎exploited‏ ‏to obtain longitudinal vibration mode using d33 mode of piezoelectric layer during ‎the bending of nanogenerator structure. The presented structure consists of a piezoelectric ‎nanolayer with gold interdigitated electrodes on it, which is placed on a flexible PET ‎polymeric substrate. To encapsulate the piezoelectric layer, an SU-8 epoxy is placed over ‎the surface. The poling process is also simulated by applying high voltage through IDs to ‎piezoelectric layer. Generally, the electric potential distribution of the piezoelectric layer ‎must be performed by applying mechanical loadings. Then the output voltage, ‎power for free vibrations and base excitation (0.25-2g) of the nanogenerator at resonance ‎frequency are investigated. The resonance frequency of the PZT, PMN-PT, and MAPbI3 were ‎calculated to be 549 Hz, 560.5 Hz and 631 Hz, respectively. We found that PZT ‎piezoelectric materials yields maximum output voltage and electrical power values of 91.69 ‎V and 350 mW which shows better performance in vibrational energy harvesting ‎application. In comparison, the results of the simulation implied a good agreement with ‎other experimental studies. The unimorph piezoelectric energy harvester system generates ‎high voltage and output power in response to sub-kilohertz ambient vibration‎.‎‎

    Keywords: perovskite piezoelectric nanogenerator, interdigitated electrodes, high output power, fem ‎electromechanical simulation, vibration response
  • A. Arabkhorasani *, E .Saievar Iranizad, A. Bayat Pages 355-363

    Interior design, engineering, and the configuration of materials used in photo‏-‏anode systems play ‎key roles in the photovoltaic performance of dye solar cells.‎‏ ‏In this study, the photo-anodes of dye sensitized ‎solar cells were fabricated based on TiO2, ZnO and SnO2 nanoparticles separately using doctor Blade method ‎on the transparent conductive oxide as substrates, then sensitized with N719 dye. Due to the fact that the dye ‎plays the role of photon absorption, different photo‏-‏anode oxides were placed in a N719 dye solution over a ‎different time period.‎‏ ‏Based on current-voltage curve, efficiency parameter, short-circuit current density, ‎open circuit voltage, and fill factor of the cells were obtained. The results of current-voltage characterization ‎indicate that the best time for the N719 dye loading for the TiO2 and SnO2 layers is 20 h and for the ZnO layer ‎is 1 h.‎‎

    Keywords: solar cell, titanium dioxide, zinc oxide, tin dioxide, sensitizing time
  • L. Memarzadeh * Pages 365-376

    We study excitation transfer in a spin chain in presence of noise. To model noise, we assume that each ‎qubit of the spin chain is interacting with a Bosonic environment and has Markovian evolution. ‎We derive the explicit form of master equation both in global and local approaches. Comparing the ‎results of each approach, we discuss the noise effect on excitation transfer and in addition to that we ‎show that the results of local approach are not a limiting case of global approach‎.‎‎

    Keywords: open quantum systems, transfer in spin chain
  • Sh .Hajian, M .Ranjbar *, H. Salamati Pages 377-390

    In this paper, palladium doped-tungsten oxide thin films have been prepared by sol-gel deposition method. In this way, tungstic ‎acid obtained by Kudo method was doped by different amounts of palladium chloride and were deposited on transparent ‎conductive oxide of ITO/glass by dip-coating method. The effect of Pd doping on morphology and optical properties as well as ‎electrochemical characteristics were investigated using scanning electron microscopic (SEM), UV-Vis spectroscopy, cyclic ‎voltammetry (CV) and optical transmission at 632.8 nm constant wavelength. SEM revealed that the WO3 layers have a thickness ‎of 450-500 nm were obtained with smooth and uniform surfaces. Also, the transparency of layers was above 85%, for which the ‎optical gap was decreased by increasing Pd content. The voltammetry results showed that the doped palladium reduces the ‎catholic potential, increases the chemical stability of tungsten oxide thin films, stabilizing the electrochemical performance of ‎these layers. Finally, we measured the electrochromic response time and the corresponding electrochemical efficiencies

    Keywords: palladium, tungsten oxide, Sol-gel, electrochromic, ‎‏ ‏SEM‎
  • A. Ravanpak * Pages 391-399

    In this manuscript we consider the normal branch of DGP brane cosmological model in the presence of a ‎scalar field on the brane as the dark energy component. Using dynamical system approach we investigate ‎the stability properties of the system. We will see that one of the defined new variables lambda, that ‎depends on the potential function of the scalar field has a significant role in the evolution of the universe. ‎Therefore, we divide our discussion into two parts, the constant and the varying lambda. With a good ‎approximation we consider all the obtained critical points in the case of the constant lambda, as the ‎instantaneous critical points for the case of a varying lambda. We investigate two special scalar field ‎potential function: a double exponential potential and an inverse power law potential. In both of the cases we ‎study the evolution of the system and discuss the fate of the universe. We find that the inverse power law ‎potential function is in a good agreement with the current universe, but the double exponential potential ‎function can predict different future for the universe.‎

    Keywords: dynamical system, DGP brane cosmology, scalar field potential ‎
  • Sh. Mahmoody *, M. Akoundi, A .Shokri Pages 401-407

    In this paper a new method in design and modeling of infrared detector HgCdTe in photoconductive mode ‎is presented. In this method after scrutiny mechanical, optical, electrical properties of semiconductor ‎HgCdTe and solving the photoconductive equations, software of equations is programmed and with initial ‎value and repeat cycle, their changes to key parameters such as thickness, wavelength and amount of ‎impurities are calculated and finally, performance of detector is optimized.‎ Modeling of photoconductive detector has been done in temperature of 300K and 2-6 µm wavelength range‎‎, according to obtained results, optimal specific detectivity  is 3×109 cmHz1/2W-1‎‏ ‏in 5.77 µm wavelength.‎

    Keywords: low band gap semiconductor, HgCdTe, photoconductive, infrared detector
  • A. Rezaei Akbarieh *, N .Eghbali Gazijahani, S .Kazempour Pages 409-414

    In this paper, we study the  modified gravity theory, where  and  represent the scalar-torsion and trace of energy-momentum tensor, respectively. According to our cosmological study, we show that the  gravity theory has a good agreement with observations. Function type for  can be determined by several factors. The most important motivation for determining  is that the Lagrangian of model follows the Noether continues symmetry; therefore, according to the Noether approach, we try to determine the function of . Moreover, the proposed model should behave in agreement with observations in terms of phenomenology. As a result, we compared the predictions of the model with observation constrains, for example, the cosmic microwave background and Hubble diagram can be mentioned. In this paper, we study the  gravity in the FRW space-time. So, we achieved the effective Lagrangian with respect to independent variables, scale factor , scalar-torsion  and trace of energy-momentum tensor . After imposing the Noether symmetry to Lagrangian, we can introduce the suitable form for the function. . Then, we calculated the Noether conservative quantity for the model.

    Keywords: cosmology, modified gravity, scalar-torsion, Teleparallel Gravity
  • N. Khosravi *, A. Banihashemi Pages 415-419

    In this paper we propose a dark energy-dark matter interaction model in which an early dark energy phase ‎emerges. This model is unique since the usual interacting dark matter-energy models affect the late time ‎cosmology and not the early phase. Although it sounds to be a solution for Hubble tension, but CMB dataset ‎prefers , which is inconsistent with local measurements. We will discuss the reasons ‎behind these results.

    Keywords: early dark energy, dark energy-dark matter interaction, Hubble tension
  • M .Talebi *, E. Sadeghi, M.Zahedifar Pages 421-428

    In this study, the thermoluminescece (TL) behavior of potassium chloride dosimeter doped with dysprosium impurity (KCl:Dy)  was studied. Evaluation of the morphology, shape and size of prepared crystal were done by X-ray diffraction (XRD) and scanning electron microscopy (SEM) analysis. Potassium chloride was prepared by co-precipitation with different percentages of dysprosium impurities and the best TL response was determined for gamma rays in 0.5 mol% of impurity. The optimum annealing regime was obtained at 700  for 30 minutes. Using a general order kinetic based on computer simulator, the glow curve and corresponding kinetics parameters were calculated. The TL glow curve of synthesized dosimeter shows two peaks at 393 and 415 K. Also, other dosimetric properties such as fading and TL dose response were studied

    Keywords: thermoluminescence, KCl, co-precipitation, dysprosium, TLD
  • A .Hayati * Pages 429-434

    The thickness of silicon oxide gate dielectric for field effect transistors is 1 to 2 nm. Therefore, reducing the thickness of gate to 1 nm for future products will increase the tunelling and leakage currents. The hybrid nano composites are good candidates as dielectric gates with high dielectric constant, wide band gap, and in thermal equilibrium in contact with silicon substrate. In the present work, we synthesized NiO/PVC hybrids as suitable dielectric materials by sol-gel method and tried to test the loss weight of samples against heat by using the thermogravimetric analysis (TGA) and its derivative. To measure the mobility, dielectric constant and conductivity of the samples at different annealing temperatures, we used A132GPS to calculate the activation energy in the logarithmic diagram in terms of temperature inverse. Results show that NiO/PVC:2 has less leakage current due to higher dielectric constant. The behavior of these samples is roughly the same rise up to 400 K. Differences between samples occur at higher temperatures so that the NiO/PVC:2 sample has a higher mobility at temperatures above 400 K.

    Keywords: MOSFET nanotransistors, gate dielectric, NiO:PVC hybrid nanocomposite, sol gel method